Okulumuzda çocuklarımız iki haftada bir tüm bir günü ormanda geçirmektedirler. (Orman gezilerine katılmak opsiyoneldir ve tuvalet eğitimini tamamlayan ve öğlen uykusu uyumayan öğrencilerimiz katılmaktadır)
Orman Günlerimizde çocuklarımız doğayı özgürce yaşamakta, konuk konuşmacılarımızı dinlemekte, keşifler yapmakta, serbest oyunlar oynamakta ve temiz havada harika bir gün geçirmektedirler. Bu gezilerimizde çocuklarımıza doğa sevgisi, orman, böcekler, bitkiler, permakültür vb. konularda farklı bilgiler verilmektedir.
Doğada bir günün çocuklarımıza çok büyük faydası dokunmaktadır. Özellikle de şehirleşmenin arttığı bölgelerde. Araştırmacı yazar Ricahard Louv, “Araştırmalar, doğada zaman geçirmenin pek çok çocuğun bir şeyler öğrenebileceklerine dair kendilerine güven duymalarını sağlayabileceğini, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) belirtilerini azaltabileceğini, çocukları sakinleştirip odaklanmalarına yardımcı olabileceğini güçlü bir şekilde gösteriyor” diyor. “Doğal oyun alanlarının zorbalığı da azaltabileceğini gösteren bazı göstergeler bulunuyor. Dışarıda olmak çocuklardaki obeziteyi ve aşırı kiloyu kontrol ettiği gibi, başka fiziksel ve psikolojik faydalar da sağlayabiliyor.” demektedir.
“The Nature Principle” ve “Last Child in the Woods”adlı kitapların da yazarı olan Louv, gelişmiş bilişsel işlevlerin yıllardır doğa temelli öğrenmeyle ilişkilendirildiğini belirtilmiştir.
İllinois Üniversitesi’nden Ming Kuo liderliğinde yapılan bir çalışmada sınıfta yapılan derslerle Doğada yapılan dersler karşılaştırıldığında doğada ders yapmanın öğrencinin odaklanmasını iki kat artırdığı gözlemlenmiştir.
Michigan Üniversitesi’nden Profesör Marc Berman ise doğada yürüyenlerin hafızalarını kullanma kapasitelerinin %20 arttığını tespit etmiştir. Hafızanın öğrenme ve dikkat ile direkt ilgisi vardır.
Massachusetts’de 900 devlet ilkokulunda yapılan altı yıllık bir araştırmayı gösteriyor. Bu araştırmada, araştırmacılar okulun bahar aylarında daha fazla yeşil olmasıyla öğrencilerin okul çapında İngilizce ve matematik sınavlarında gösterdikleri performans arasında ilişki olduğunu ortaya koydular.
Kısaca ormanda ve doğada vakit geçirmenin faydaları sonsuzdur ve pek çok bilimsel araştırma ile de ispatlanmıştır.
Orman Okullarının Çocuklar Üzerindeki Etkileri:
- Duyular etkin bir şekilde kullanılır
- Problem çözme kapasitesini ve yaratıcılığı olumlu etkiler
- Doğadan kopmanın obezitenin artışı, düşük okul başarısı, düşük benlik saygısı, daha az öz disiplin ve dikkat eksikliği hiper aktivite bozukluğu (ADHD) ile ilişkilendirildiği bilinmektedir. Dolayısı ile doğada zaman geçirmek bu tür riskleri azaltmakta ve bu alanlarda çocuklarımızı desteklemektedir.
- Temiz hava ve oksijen çocuklarımızın fiziksel sağlıklarını desteklemekte, farklı hava koşullarında doğada geçirilen zaman bağışıklık sistemimizi geliştirmektedir.
- Çocukların Sosyal etkileşimlerinin ve yaratıcı oyunlarının doğal ortamda daha uzun sürdüğü gözlemlenmiştir.
- Orman okullarının çocukların refahı üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir.